Consultanță vs. mentorat vs. coaching vs. training și consiliere
Consultanță:
Persoanele sau organizațiile aleg consultanții pentru expertiză lor. În timp ce abordările de consultanță variază foarte mult, presupunerea este că consultantul va diagnostica problemele și va prescrie și, uneori, va implementa soluții pentru clienți.
Un consultant este un expert care este angajat pentru sfaturi sau opinii profesionale sau tehnice. Se bazează pe aceștia pentru a înțelege problema și a prezenta soluții în jurul domeniului lor de expertiză.
Consultanții vă oferă de obicei răspunsuri, în timp ce coachii sunt pricepuți să pună întrebări potrivite, astfel încât să aveți un rol principal în identificarea propriilor soluții.
Mentorat:
Din experiența noastră, unii oameni folosesc termenii coaching și mentoring ca fiind sinonimi, dar sunt abordări destul de diferite care merită scoase în evidență. Fiecare are locul lui, și este important să știți clar cu ce profesionist doriți să lucrați, deoarece fiecare are o abordare diferită.
Un mentor este un expert care oferă înțelepciune și îndrumare pe baza propriei sale experiențe. Mentoratul însă poate include și sfaturi, consiliere și coaching.
Federația Internațională de Coaching (ICF) a evidențiat că „Mentoratul poate include consultanță și coaching, în timp ce procesul de coaching nu include consultanță sau mentorat”. Rolul mentorului este mai degrabă de a proteja decât de a provoca precum ar face-o un coach.
Un mentor este un ghid și un consilier înțelept și de încredere. El este de obicei mai experimentat sau calificat în domeniul ales (are expertiză) și acționează ca profesor în împărtășirea experienței lui; transferându-și cunoștințele și abilitățile unei alte persoane care are mai puțină experiență.
Mentorii sunt oameni de succes care își împărtășesc înțelepciunea câștigată cu greu pentru a oferi informații și îndrumări.
Lucrul cu un mentor este ideal atunci când ești în căutare de îndrumări și sfaturi sau pentru a dezvolta o abilitate specifică într-un anumit domeniu de nișă în care mentorul este expert. La fel ca un coach, un mentor caută să creeze soluții cu clientul său. Cu toate acestea, mentorul va oferi sugestii și soluții pentru a-l ajuta pe client, în timp ce un coach îl va ajuta pe client să-și acceseze propriile resurse interioare pentru a-și rezolva propriile probleme. Coach-ul nu este neapărat expertîn domeniul de interes ales de client.
Dacă îți dorești ca cineva să-ți ofere soluții pentru problemele actuale, cel mai indicat este un mentor sau consultant.
Coaching
Potrivit ICF- Federația Internațională de Coaching, o organizație de top pentru coachii profesioniști, definește coaching-ul ca fiind un parteneriat alături de clienți într-un proces creativ și care provoacă gândirea, cu scopul de a-i inspira în maximizarea potențialului personal și profesional, element deosebit de important în mediul actual. Coachii își onorează clientul ca fiind expert al propriei vieți și profesii. Ei cred că fiecare client este creativ, complet și are resurse.
Așadar, coachii provoacă, ajută oamenii să iasă din zona lor de confort și să descopere că pot mult mai mult.
Training:
Un trainer transmite în general sfaturi și cunoștințe datorită experienței sale în domeniul respectiv. În multe privințe, este similar cu mentoratul. Diferența dintre formare și mentorat este că mentoratul este mai puțin formal și, de obicei, se face individual sau în grupuri mici. Trainingul, pe de altă parte, este mai formal și, în general, se face în grupuri mai mari. Trainingul presupuneînvățaresaupredare, deoarece transmite sfaturi și cunoștințe.
Programele de perfecționare se bazează pe obiectivele stabilite de instructor sau trainer. Instruirea presupune, de asemenea, o cale de învățare.
Rezumat:
Rolul unui coach este de a-i ghida pe ceilalți punând întrebări și structurând un proces pentru ca acel individ să-și atingă obiectivele.
Domeniul coaching-ului este orientat spre viitor, ajutându-l adesea pe client să obțină claritate și rezultate. Celelalte forme de susținere precum: mentoratul, consultanța, psihoterapia, NLP-ul și trainingul au câteva aspecte importante diferențiatoare:
- Mentorul oferă îndrumare pe baza propriei sale experiențe. Ei sunt de obicei mai experimentați sau calificați în domeniul ales și acționează ca profesori în împărtășirea experienței lor.
- Consultantul diagnostichează problemele prescrie și implementează soluții pentru clienți. Ei se bazează pe a înțelege problema și a prezenta soluții în jurul domeniului lor de expertiză.
- Psihoterapeutul tratează probleme de funcționalitate emoțională sau alte probleme generale funcționale. Scopul psihoterapiei este de a promova înțelegerea și acceptarea de sine.
- Practicianul de NLP te ajută să descoperi noi opțiuni și alegeri despre ce și cum vrei să schimbi lucrurile din viața ta. Te ajută să îți creezi propriile trăiri și experiențe pentru a obține mult mai natural si usor rezultatele dorite.
- Trainerul, în schimb, te instruiește sau te învață lucruri noi pe care le poți folosi ulterior pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. El folosește alte instrumente decât adresarea de întrebări, cum ar fi prelegeri, oferirea de feedback asupra sarcinilor și, în unele cazuri, oferirea de feedback evaluativ.